Omułki z lubczykiem i pomidorami

Omułki z lubczykiem i pomidorami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg omułków
  • 1 łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 1 młoda cebulka lub 2 dymki
  • 300 ml jasnego piwa
  • 2 listki lubczyku
  • 400 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Omułki oczyścić, odrzucić te, które po opukaniu pozostały otwarte oraz egzemplarze z uszkodzonymi muszlami.
Czosnek i cebulę obrać, pokroić drobno. Podsmażyć w rozgrzanym dużym garnku na maśle przez 10 sekund, wrzucić omułki, wlać piwo. Natychmiast zakryć i gotować przez 3-4 minuty.
Lubczyk posiekać, pomidory pokroić na duże kawałki. Dołożyć do omułków pomidory i lubczyk, posolić do smaku. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA