Krewetki w soli i pieprzu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 6 krewetek tygrysich
- w pancerzykach (można ściąć czubki głowy i ogona oraz odnóża)
- mączka ziemniaczana albo skrobia kukurydziana do obtaczania
- 500 ml oleju roślinnego
- 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka posiekanych drobno szalotek
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 4 dymki
- pokrojone na kawałki o długości 4 cm
- 2 chili
- pokrojone poprzecznie
- 1 limonka
- pokrojona na ćwiartki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni podprażyć sól z pieprzem oraz przyprawą pięć smaków. Przesypać do miseczki, wystudzić i wymieszać z cukrem. Olej w woku rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Obtoczyć krewetki w mączce ziemniaczanej lub w skrobi, smażyć po dwie. W momencie kiedy zmienią kolor, wyjąć z oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Wstawić patelnię na średni ogień, wlać niewielką ilość oleju, wrzucić szalotki, czosnek, chili i dymkę i podsmażyć, aż zaczną puszczać aromat. Włożyć krewetki, posypać mieszanką soli, pieprzu i przyprawy pięć smaków, wymieszać, podrzucając, tak, by krewetki pokryły się mieszanką przypraw oraz szalotkami, czosnkiem, chili i kawałkami dymki.
Nałożyć na talerz, podawać z ćwiartkami limonki.
Nałożyć na talerz, podawać z ćwiartkami limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W