Kremowy chłodnik z bobu, zielonego groszku aromatyzowany wanilią
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
-
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 garści surowego nieobranego bobu
- 2 garści surowego groszku
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka brązowego cukru
- pół szklanki mleczka kokosowego
- sok z limonki
- skórka z limonki
- dwie łyżki posiekanej mięty
- sól
- pieprz
- Do dekoracji: posiekana truskawka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Laskę wanilii kroję wzdłuż, a pestki usunięte za pomocą noża lub łyżeczki wrzucam do bulionu wraz z cukrem. Zagotowuję. Do gotującego się płynu wkładam groszek, bób i skórkę z limonki, gotuję około 8 min aż warzywa zmiękną, ale nie stracą koloru, miksuję na gładką masę – krem (jeśli mikser nie chwyta wszystkich kawałków krem należy przetrzeć dodatkowo przez sito). Do kremu dodaję mleko kokosowe i jeszcze raz zagotowuję. Doprawiam solą, pieprzem, sokiem z limonki, po czym chłodzę i wkładam do lodówki. Zimny chłodnik można podać w kieliszkach do wina, wrzucając dwie kostki lodu i posypując posiekaną miętą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W