Yassa – kurczak z cytryną

Yassa – kurczak z cytryną
Oceń przepis:
93 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska

Składniki:

Marynata:
Dodatkowo:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do sporego worka strunowego wkładamy podzielonego na mniejsze kawałki kurczaka, dodajemy listek laurowy, pokrojoną ostrą paprykę, cebulę pokrojoną w piórka, musztardę, czosnek pokrojony w plastry, imbir, poszatkowany drobniej marynowany pieprz, sok i skórkę z cytryny, sól i olej. Zamykamy worek, dokładnie obtaczamy kurczaka w przyprawach i wstawiamy na noc do lodówki.

Kurczaka wyciągamy z worka, czyścimy z nadmiaru marynaty, którą zostawiamy na później. Na rozgrzanym oleju arachidowym przesmażamy na złoto kurczaka z każdej strony. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 30 minut.

Na patelnię, na której obsmażaliśmy kurczaka, wlewamy łyżkę oleju arachidowego i przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Po 5 minutach dodajemy całą marynatę, która pozostała w worku, dodajemy ziele angielskie, tymianek i przesmażamy dalej ok. 15 minut.
Do piekącego się kurczaka dodajemy przesmażone i podduszone warzywa, dodajemy pokrojone oliwki, gałązki pieprzu (jeśli mamy), pieprz cayenne, skórkę z cytryny, podlewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem w piecu kolejne 15 minut. Podajemy z ryżem, posypane poszatkowana natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA