Makaron z tajskim zielonym curry

Makaron z tajskim zielonym curry
Oceń przepis:
111 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z wierzchu jednej z puszek mleka kokosowego zbierz gęsty krem, który zestalił się na powierzchni, to czysty olej kokosowy. Wrzuć go do woka, lub patelni stojącej na sporym ogniu. Kiedy się rozpuści dodaj pastę curry i podsmaż przez parę minut. Dodaj korzenie kolendry i kurczaka. Smaż przez jakieś 5 minut, aż kurczak się usmaży. Dodaj pozostałe mleko kokosowe, bulion z kurczaka, marchewkę, liście limonki, trawę cytrynową, sos rybny, oraz sok i skórkę startą z limonek. Zetrzyj zamrożony imbir na tarce. Gotuj na wolnym ogniu przez jakieś 20 minut. Dodaj kiełki i makaron ryżowy. Wepchnij go łyżką, tak żeby był cały zanurzony. Zdejmij z ognia i odstaw na bok na jakieś 5 minut, aż makaron dojdzie. Wyjmij trawę cytrynową i dodaj liście kolendry. Zamieszaj, spróbuj i dopraw do smaku sosem sojowym. Podawaj w miskach przybrane posiekaną dymką i liśćmi kolendry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA