Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
 - Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania mięsne
 
Składniki:
- 70 dag mielonej sarniny
 - 100 g mielonego wieprzowego podgardla
 - cebula
 - 2 łyżki masła
 - łyżka jasnego sosu sojowego
 - kilka gałązek lubczyku
 - sól
 - pieprz
 - namoczona bułka
 - jajko
 - Panierka:
 - szklana bułki tartej
 - 1/4 szklanki mąki
 - kostka wieprzowego smalcu
 - pół szklanki wody
 - Sos:
 - 2-3 kromki chleb
 - cebula
 - 3 kiszone ogórki
 - garść suszonych borowików
 - 5 świeżych borowików
 - 2 łyżki masła
 - 3 gałązki majeranku
 - 2 ziarna jałowca
 - 2 liście laurowe
 - kilka kropel ciemnego sosu sojowego
 - 1,5 szklanki bulionu
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Posiekaną cebulę podsmaż na maśle i odstaw do wystygnięcia. Mielone mięso z sarniny wymieszaj z mielonym mięsem wieprzowym, dodaj sos sojowy,lubczyk sól, pieprz, mokrą odciśniętą bułkę, jajka i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj kotlety i panieruj je w bułce tartej z odrobiną mąki. Na patelnie rozpuść wieprzowy smalec i smaż kotlety na małym ogniu. Na końcu podlej kotlety odrobiną wody i przykryj patelnie, dzięki temu kotlety będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Doskonałym dodatkiem do kotletów będzie chlebowo-grzybowy sos. Pokrój cebulę, ogórki i namoczone grzyby w kostkę. Świeże borowiki oczyść z piasku i pokrój w dużą kostkę. Rozgrzej na patelni masło, dodaj cebulę, namoczone grzyby, majeranek, świeże grzyby, jałowiec i listki laurowe. Całość dopraw sosem sojowym i podlej bulionem. Na koniec dodaj ogórki kiszone i pokrojony chleb. Smacznego!
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W