Letnie kotlety z kabaczka, cielęciny, fety i lekkiego sosu pieczeniowego
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 kabaczek
- 500 g mielonej cielęciny
- 200 g twardej feta
- ziarna kolendry
- ziarna kopru włoskiego
- sok z cytryny jednej
- świeży estragon
Sos:
- kilka kości cielęcych, małych
- 500 ml piwa jasnego nie pasteryzowanego
- kawałek tłustego mięsa cielęcego na wywar
- kawałek łopatki cielęcej
- marchew, por, seler, pietruszka po 3 szt.
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 8 szt. suszonych prawdziwków
- tymianek świeży
- świeża natka pietruszki
- kilka łyżek mąki
- 4 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kabaczka zetrzyj na tarce, dorzuć mięso, fetę, estragon, cytrynę i uprażone ziarna. Formuj kotlety, które smaż na rozgrzanym oleju. Na małej patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, powinna powstać zasmażka. Dodaj do niej teraz sosu w takiej ilości żeby sos był nie zagęsty. Kotlety polewaj sosem. Przepis zacznij od sosu, tak zwanej bazy. Bazę tą możesz podzielić i pomrozić używając później jako przysłowiowej „kostki”. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej mięso i warzywa. Dodaj pozostałe składniki, zalej wodą i gotuj na małym ogniu nawet z 12godzin. Z gotowego bulionu wyjmij kości i mięso a resztę przetrzyj przez sito. Masz już bazę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W