Podwędzana jagnięcina z kwiatami rukwieli morskiej

- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 2)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 8 grubych kotletów jagnięcych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jabłka, pokrojone w ósemki
- 2 białe cebule, pokrojone w ósemki
- 8 podłużnych rzodkiewek, w cienkich plasterkach
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 gałązki rukwieli morskiej, z kwiatami
Do wędzenia:
- pęczek świeżych wrzosów
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
Przelicznik pojemności
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kotlety (mięso powinno być średnio krwiste) oraz jabłka i cebulę. Zdjąć mięso, odłożyć, by odpoczęło, jabłka z cebulą przełożyć do miseczki.
Kotlety podwędzić w wędzarce. Można też skonstruować wędzarkę domowym sposobem: duży garnek ustawić na palniku, na dnie ułożyć wrzosy, podpalić za pomocą ręcznego palnika. Na wierzchu umieścić pokrywkę, pasującą obwodem do wnętrza garnka, ułożyć na niej kotlety. Przykryć garnek szczelnie drugą pokrywką, wędzić przez 2-3 minuty.
W miseczce wymieszać jabłka z cebulą, rzodkiewki, ocet i kilka kropli oleju rzepakowego. Podawać z kotletami, przybrać gałązkami rukwieli wodnej.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź