Udziec jagnięcy marynowany w piwie

Udziec jagnięcy marynowany w piwie
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.10
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 3)
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • mały udziec jagnięcy (o wadze 1 – 1,5 kg)
Marynata:
  • 2 łyżki posiekanych świeżych listków tymianku
  • 2 łyżki posiekanych świeżych listków rozmarynu
  • 200 ml piwa, typu ale lub lager
  • 1 cytryna (sok i otarta skórka)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
Warzywa:
  • 1 kg brukwi
  • 1 kg niewielkich ziemniaków
  • 2 łyżeczki posiekanych świeżych listków rozmarynu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Tarte buraczki:
  • 2 młode buraczki
  • 3 łyżki soku z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nią udziec i zostawić na co najmniej godzinę. Piec na grillu lub w piekarniku, rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza, do momentu, kiedy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 62 stopnie. Upieczony udziec odłożyć przed podaniem na 10 minut, by mięso odpoczęło.

Brukiew obrać, pokroić w 3-cm kostkę. Ziemniaki przekroić na pół. Ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Na oliwie podsmażyć na patelni czosnek i rozmaryn, włożyć brukiew i ziemniaki, doprawić skórką otartą z cytryny i solą.

Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, wymieszać w miseczce z sokiem z cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA