Kleftiko z jagnięciny

Kleftiko z jagnięciny
Oceń przepis:
57 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jeśli mamy młode, małe ziemniaki, warto je zostawić w skórkach. Jeśli są starsze i większe, obieramy je i kroimy w duże kawałki.

Do malaksera wrzucamy 3 ząbki czosnku, dodajemy miód, musztardę, igiełki ściągnięte z dwóch łodyżek rozmarynu. Ścieramy skórkę z dwóch cytryny i wyciskamy sok z jednej, dolewamy do malaksera. Dodajemy oregano i doprawiamy całość solidną porcją soli i pieprzu. Podlewamy całość oliwą i miksujemy.

W dużym naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki, cebule przekrojone na ćwiartki, marchewki pokrojone w duże kawałki. Na wierzch kładziemy udziec i całość zalewamy marynatą. Nacieramy nią dokładnie mięso i mieszamy z ziemniakami. Dorzucamy wyciśnięte skórki z cytryny i liście laurowe. Podlewamy bulionem i owijamy naczynie kilkoma warstwami folii aluminiowej.

Wstawiamy naczynie do pieca nagrzanego do 170 stopni na 3 h. Po tym czasie odwijamy folią, podkręcamy temperaturę do 190-200 stopni i przypiekamy całość jeszcze przez 20-30 minut, aż pieczeń nabierze rumieńców. Podajemy gorącą, najlepiej w naczyniu, w którym się piekła. Przed podaniem polewamy sokiem spod pieczeni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA