Kofty z jagnięciny podane z grzybami na chrupiącym chlebie

Kofty jagnięce
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Mięso:
  • 400 g jagnięciny mielonej
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • pieprz czarny
  • papryka ostra mielona
  • skórka z cytryny
  • natka pietruszki
Dodatki:
  • 300 g borowików (kapelusze)
  • 2 cebule szalotki
  • białe wino
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • sól
  • pieprz czarny
  • estragon świeży
  • masło klarowane do smażenia
  • 200 g oscypka
  • chleb rustykalny
  • 6 ogórków małosolnych
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • koperek
  • natka pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, masę dzielimy na  porcje, każdą formujemy na kształt walca i nakładamy na szablę (szpilkę do szaszłyków). Skrapiamy olejem, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku w temp. 220 stopni około 15 minut.

Szalotkę dzielimy na łódki i przesmażamy na maśle na złoty kolor. Dodajemy grzyby, chwilę smażymy i podlewamy białym winem. Odparowujemy i dodajemy serek mascarpone. Ponownie odparowujemy, kiedy tylko otrzymamy konsystencję sosu dodajemy estragon, sporo natki pietruszki i koperku.

Kromki chleba obsmażamy na maśle na złoty kolor, na kromki wykładamy cienkie plastry oscypka, następnie upieczone kofty jagnięce, na wierzch grzyby w śmietanie. Na koniec wykładamy ogórki małosolne pokrojone i połączone z sosem z miodu, octu, musztardy francuskiej i świeżego koperku. Jeszcze tylko kilka gałązek świeżego koperku, olej koprowy, świeżo mielony czarny pieprz i gotowe!

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA