Pierożki z ciasta filo
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
 - Para w kuchni 2 (odc.16)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Pierogi i pierożki, Dania na karnawał i imprezę
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia grecka
 
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo
 - 300 g greckiej fety
 - 1 kg mrożonego szpinaku
 - 4 łyżki posiekanego kopru
 - 2 łyżki posiekanej dymki
 - 3 łyżki tartego parmezanu
 - 1 kostka masła
 - pieprz świeżo mielony
 - gałka muszkatołowa
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Masło rozpuścić na małym ogniu w garnuszku, zebrać z wierzchu białą pianę i trzymać w cieple. Posiekać odciśnięty szpinak, fetę pokruszyć, wymieszać razem z parmezanem, ziołami i przyprawami. Arkusz ciasta pokroić na 7-8 pasków, szerokości ok. 6 cm i długości krótszego boku. Paski złożyć razem i dobrze zakryć, by nie obsychały w czasie zwijania. Wyjmować z opakowania na bieżąco, po kilka sztuk. Pojedynczy pasek posmarować ciepłym masłem, przykleić do niego drugi pasek i również posmarować masłem. Na dole paska położyć kulkę nadzienia i zwijać pierożki w kształt trójkąta. Powinno powstać ok. 40 pierożków. Blachę do pieczenia wyłożyć natłuszczonym pergaminem, ułożyć w niej pojedynczą warstwę pierożków i posmarować z wierzchu masłem. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 25 minut, aż będą złote i chrupiące.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania na karnawał i imprezę
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W