Kalmary smażone

Kalmary smażone
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą, pieprzem i papryką. Kalmary oczyszczamy, opłukujemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki (tuby lub krążki). Rozgrzewamy olej w rondlu, a kawałki kalmarów dokładnie obtaczamy w mące, strzepując jej nadmiar. Partiami smażymy kalmary na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym i serwujemy lekko doprawiając solą i podając z cząstkami cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA