Rigatoni alla norma

Rigatoni alla norma
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 200 g makaronu rigatoni
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeża bazylia (½ pęczka)
  • 1 puszka pomidorów
  • 70 g solonej, twardej ricotty lub parmezanu startego na grubej tarce
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy na paski wielkości frytek. Na sporej porcji rozgrzanej oliwy smażymy partiam,i aż paski z każdej strony będą rumiane, w razie potrzeby przed nałożeniem kolejnej porcji uzupełniamy oliwę na patelni.

Następnie na patelnię z bakłażanem (kilka kawałków odkładamy do dekoracji) wlewamy zmiksowane blenderem pomidory (jeśli na patelni jest za duża porcja tłuszczu, odlewamy go). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i doprawiamy całość solą i pieprzem. Na średnim ogniu dusimy całość ok. 10 minut, w razie potrzeby doprawiamy i dodajemy poszatkowaną bazylię.

Do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy całość i serwujemy mocno obsypany startym na grubych oczkach serem, odłożony kawałkami bakłażana i listkami świeżej bazylii.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA