Spaghetti a’la bolognese dla Jasia
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- 200 g suchego makaronu spaghetti
- 450 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 mała cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- ½ pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego albo warzywnego
- 1 łyżka miodu
- 1 puszka pomidorów bez skórki, krojonych
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- ew. 1-2 łyżki oleju
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek i cebulę kroimy w kostkę, a marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy boczek, jak będzie lekko rumiany dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy do czasu, aż cebulka zmięknie, po czym dodajemy starte na tarce warzywa. Przesmażamy chwile, aż warzywa zmiękną i przekładamy je do szerokiego rondla.
Na tej samej patelni podsmażamy mielone mięso, jeśli będzie trzeba wcześniej nalewamy na dno patelni trochę oleju. W trakcie smażenia rozdzielamy mięso na drobne części za pomocą drewnianej łopatki. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Pomidory wraz z koncentratem miksujemy blenderem na gładka pastę. Przekładamy do rondla z boczkiem i warzywami, podlewamy bulionem, dodajemy zmiksowane pomidory i miód. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
Pod koniec gotowania sosu zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ją i gotujemy w niej spaghetti. Na koniec odsączamy makaron (możemy zachować trochę wody spod makaronu, jeśli sos byłby zbyt gesty, można go nią rozrzedzić) . Przekładamy makaron do rondla z sosem, mieszamy dokładnie i serwujemy porcje posypane natką pietruszki i startym parmezanem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy boczek, jak będzie lekko rumiany dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy do czasu, aż cebulka zmięknie, po czym dodajemy starte na tarce warzywa. Przesmażamy chwile, aż warzywa zmiękną i przekładamy je do szerokiego rondla.
Na tej samej patelni podsmażamy mielone mięso, jeśli będzie trzeba wcześniej nalewamy na dno patelni trochę oleju. W trakcie smażenia rozdzielamy mięso na drobne części za pomocą drewnianej łopatki. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Pomidory wraz z koncentratem miksujemy blenderem na gładka pastę. Przekładamy do rondla z boczkiem i warzywami, podlewamy bulionem, dodajemy zmiksowane pomidory i miód. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
Pod koniec gotowania sosu zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ją i gotujemy w niej spaghetti. Na koniec odsączamy makaron (możemy zachować trochę wody spod makaronu, jeśli sos byłby zbyt gesty, można go nią rozrzedzić) . Przekładamy makaron do rondla z sosem, mieszamy dokładnie i serwujemy porcje posypane natką pietruszki i startym parmezanem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W