Krewetki w majonezie

Krewetki w majonezie
Oceń przepis:
49 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • żółtko o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ziarnistej musztardy diżońskiej
  • miarka oleju roślinnego
  • sok cytrynowy do smaku
  • szczypta białego pieprzu
  • łyżka oliwy do smażenia
  • 24 obrane krewetki z ogonkami
  • ocet estragonowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmieszać w dużej misce żółtko, sól, musztardę i odrobinę octu. Olej wlewać po kropli, mieszając, do uzyskania gęstego, aksamitnego majonezu. Skosztować, dodać sok cytrynowy oraz sól i pieprz wg uznania. Rozgrzać oliwę na patelni. Lekko obsmażyć krewetki, żeby środek pozostał jędrny i soczysty. Wyłożyć na talerze, podawać z majonezem w naczyńkach do dipów.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA