Aguachile – krewetki z zielonym sosem

Aguachile – krewetki z zielonym sosem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • 1 kg obranych, świeżych krewetek
  • 2 ogórki
  • 1 cebula czerwona
  • 1,5 szklanki soku z limonki
  • 1 pęczek kolendry
  • 4-6 zielone papryczki serrano (świeże) ew. jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Do podania:
  • 1-2 awokado
  • gałązki świeżej kolendry
  • ostadas/nachos/gorditas

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Krewetki obieramy, pozbywamy się pancerzy, oczyszczamy, opłukujemy i każdą przekrawamy wzdłuż, tak by powstał nam „motylek”. Przekładamy je do szerokiej miski lub układamy na półmisku i zalewamy sokiem z limonki tak, by całość była pokryta sokiem (ok. ½ szklanki soku zostawiamy do sosu na później). Odstawiamy krewetki na co najmniej 20 minut do zamarynowania.

Ogórki obieramy, przekrawamy na pół i pozbywamy się nasion, np. łyżeczką. Ogórki kroimy w cienkie paseczki o grubości ok. 3-4 mm. Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w cienkie plastry. Do kielicha blendera wrzucamy pęczek kolendry, pokrojone drobniej papryczki oraz czosnek, wlewamy sok z limonki, dodajemy sól, pieprz. Miksujemy na gładki, zielony sos.

Odlewamy sok spod krewetek i zalewamy je zielonym sosem z papryczek i kolendry. Dodajemy ogórki i cebulę, mieszamy ze sobą i układamy całość na dużym, szerokim talerzu (półmisku) z rantem, na wierzch układamy kawałki awokado i gałązki kolendry. Odstawiamy całość do schłodzenia na 20-30 minut i serwujemy.

 

Tipy:

  • Ilość papryczek zależy od naszych możliwości… wytrzymania ognia w buzi.
  • Długość marynowanie krewetek w soku zależy od stopnia tego, jaki stopień „ugotowania” w kwasie chcemy uzyskać. min. 20 minut, ale nawet 2 h.
  • Niektórzy dodają salsa verde do nieodsączonych krewetek z soku z limonki, ja jednak uważam, że ilość kwasu jest już wystarczająca, szczególnie, że salsa verde również jest robiona na soku z limonki.
  • Dowolnie kombinujcie z cytrusami, to mogą być same limonki, limonki z cytryną, sama cytryna, a nawet połączenie kilku soków z cytrusów – najważniejsze jednak jest to… żeby to były świeżo wyciśnięte soki – nie z butelki/kartonika etc.
  • Limonki w Meksyku mają inny smak niż te, które możemy kupić w Polsce – są mniej kwaśne, bardziej słodkie, delikatniejsze.
  • Idealne danie/przystawka/przekąska na upalne dni – musi być podana koniecznie schłodzona.
  • Genialne do tacos, tostadas etc.
  •  

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA