Koktajl krewetkowy w miseczkach z ciasta filo

Koktajl krewetkowy w miseczkach z ciasta filo
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Donal Skehan

Seria kulinarna:
Rodzinne Święta Donala (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2-3 płaty ciasta filo
  • 30 g stopionego masła
  • 175 g obranych gotowanych krewetek atlantyckich
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • ostry sos chili, do smaku
  • odrobina sosu Worcestershire
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • główka sałaty rzymskiej mini
  • pieprz kajeński do oprószenia
  • posiekany szczypiorek do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200° C (do 180° przy włączonym termoobiegu).

Płaty ciasta filo i dwie foremki na 12 muffinek posmaruj stopionym masłem. Pokrój ciasto filo na kwadraty o boku 2,5 cm. Złóż po trzy kwadraty i umieść w zagłębieniach foremki. Wstaw foremkę do piekarnika na 6-8 minut. Upieczone miseczki wyjmij z foremki na drucianą kratkę i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krewetki pokrój z grubsza, zostawiając 24 sztuki w całości do dekoracji tartaletek. Pokrojone krewetki wymieszaj z majonezem, keczupem, ostrym sosem i sosem Worcestershire, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z pokrojoną w cieniutkie paski sałatą.

Napełnij miseczki z ciasta masą krewetkową, na każdej tartaletce umieść krewetkę w całości, posyp posiekanym szczypiorkiem, oprósz pieprzem kajeńskim i podawaj.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA