Tartaletki z wędzoną makrelą i gruszką - Marieta Marecka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski
Składniki:
- 100 g masła + masło do wysmarowania foremek
- 200 g mąki
- 1/2 - 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 jajo
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta do obsypania foremek
Farsz:
- 1 makrela wędzona (już obrana i podzielona na kawałki)
- 1 gruszka (obrana i podzielona na kawałki)
- 1 jajo
- śmiatana 18% ok. 100 ml
- 100 g ser typu gorgonzola lub lazur (pokroiony w kosteczkę)
- pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- kiełki lucerny lub brokuła i kiełki buraka po opakowaniu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, robimy na środku wgłębienie, do którego wbijamy jajo, dodajemy sól i przyprawy, na brzegi układamy kostki masła. Całość kroimy nożem, szybko zarabiamy kruche ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Wyciągamy z lodówki rozwłakowujemy i wypełniamy nim przygotowane foremki do tartaletek. Układamy w jednej foremce po 2-3 kawałki ryby, sera i gruszki, posypujemy pieprzem i rozmarynem. W miseczce "rozbełtujemy" jajo ze śmietaną. Zalewamy tym gotową foremkę z ciastem. Wierzch posypujemy papryką. Całość pieczemy ok. 25 minut w temperaturze ok. 170 stopni C. Serwujemy wyciągnięte z foremek, udekorowane kiełkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W