Pierś kurczaka w boczku z frytkami z cukinii i konfiturą paprykową
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
2 piersi z kurczaka
- 10 plasterków boczku wędzonego surowego
- czarny pieprz
- masło
Konfitura z papryki:
- 6 żółtych papryk
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka masła klarowanego
- ocet jabłkowy do smaku
2 bakłażany
- 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych
- 1 szalotka
- natka pietruszki
- świeża bazylia
Frytki z cukinii:
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 szklanka mąki
- 60 g sera dojrzewającego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z cukru przygotowujemy karmel, dodajemy masło, a następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zmięknie i delikatnie złapie złoty kolor, dodajemy niedużą ilość wody i octu jabłkowego dla uzyskania delikatnej kwasowości. W przypadku, gdy papryka nie będzie wystarczająco słodka, dodajemy jeszcze cukru do smaku. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
Tak przygotowaną paprykę miksujemy w blenderze na konfiturę, w przypadku gdy będzie zbyt rzadka, możemy ją ponownie postawić na palniku i odparować.
Bakłażan kroimy na ćwiartki, odcinamy białe środki pozostawiając przy skórze 1 cm miąższu, części ze skórą kroimy w drobną kostkę. Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, do szalotki dodajemy bakłażan, orzechy, posiekaną natkę i bazylię.
Cukinie kroimy na kształt frytek. Wykładamy na talerz, oprószamy solą. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy wodę, mąkę, tarty ser i doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię panierujemy w cieście i smażymy na złoty kolor na oleju. Usmażone frytki wykładamy na ręcznik papierowy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Piersi kurczaka oprószamy pieprzem i owijamy plastrami boczku. Tak przygotowanego obsmażamy na patelni na złoty kolor, a następnie dopiekamy w piekarniku ok. 8 minut w temp. 180 stopni.
Składamy danie na talerzach – kawałek kurczaka posypujemy bakłażanem z orzechami, obok - frytki z cukinii i konfitura z papryki.
Tak przygotowaną paprykę miksujemy w blenderze na konfiturę, w przypadku gdy będzie zbyt rzadka, możemy ją ponownie postawić na palniku i odparować.
Bakłażan kroimy na ćwiartki, odcinamy białe środki pozostawiając przy skórze 1 cm miąższu, części ze skórą kroimy w drobną kostkę. Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, do szalotki dodajemy bakłażan, orzechy, posiekaną natkę i bazylię.
Cukinie kroimy na kształt frytek. Wykładamy na talerz, oprószamy solą. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy wodę, mąkę, tarty ser i doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię panierujemy w cieście i smażymy na złoty kolor na oleju. Usmażone frytki wykładamy na ręcznik papierowy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Piersi kurczaka oprószamy pieprzem i owijamy plastrami boczku. Tak przygotowanego obsmażamy na patelni na złoty kolor, a następnie dopiekamy w piekarniku ok. 8 minut w temp. 180 stopni.
Składamy danie na talerzach – kawałek kurczaka posypujemy bakłażanem z orzechami, obok - frytki z cukinii i konfitura z papryki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W