Risotto z pieczonym burakiem i czerwonym winem

Risotto z pieczonym burakiem i czerwonym winem
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Risotto
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • ocet balsamiczny lub krem balsamiczny
  • 180 g ryżu arborio
  • pęczek świeżego tymianku
  • 1 szalotka
  • 5 ząbków czosnku
  • 750 ml bulionu
  • 2-3 łyżki masła
  • 150 g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy do nich kilka łyżek balsamico, świeży tymianek, odrobinę oliwy, 3 zgniecione ząbki czosnku w łupinie, sól i pieprz. Pieczemy do miękkości w 185 stopniach C przez ok. 60-90 min.

Szalotkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z masłem. Po 2 minutach dodajemy ryż i smażymy jeszcze przez chwilę. Dolewamy wino i odparowujemy. Gdy ryż wchłonie całe wino, zaczynamy podlewać risotto bulionem. Wlewamy chochlę, czekamy, wlewamy kolejną, czekamy i tak w kółko, aż ryż będzie mocno al dente.

Buraki wyciągamy z piekarnika i połowę kroimy w kostkę, a drugą połowę odkładamy na bok. Parmezan ścieramy na tarce.

Do risotto dodajmy upieczony czosnek i buraki oraz resztkę wywaru. Po 1-2 minutach dodajemy dużą łyżkę masła i starty parmezan. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Dodajmy też garść tymianku.

Risotto wykładamy na talerz. Na górze układamy ósemki buraków, całość posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu i świeżym tymiankiem. Opcjonalnie można polać jeszcze odrobiną oliwy z oliwek.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA