Risotto z pieczonym burakiem i czerwonym winem

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Risotto
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- ocet balsamiczny lub krem balsamiczny
- 180 g ryżu arborio
- pęczek świeżego tymianku
- 1 szalotka
- 5 ząbków czosnku
- 750 ml bulionu
- 2-3 łyżki masła
- 150 g parmezanu
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy do nich kilka łyżek balsamico, świeży tymianek, odrobinę oliwy, 3 zgniecione ząbki czosnku w łupinie, sól i pieprz. Pieczemy do miękkości w 185 stopniach C przez ok. 60-90 min.
Szalotkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z masłem. Po 2 minutach dodajemy ryż i smażymy jeszcze przez chwilę. Dolewamy wino i odparowujemy. Gdy ryż wchłonie całe wino, zaczynamy podlewać risotto bulionem. Wlewamy chochlę, czekamy, wlewamy kolejną, czekamy i tak w kółko, aż ryż będzie mocno al dente.
Buraki wyciągamy z piekarnika i połowę kroimy w kostkę, a drugą połowę odkładamy na bok. Parmezan ścieramy na tarce.
Do risotto dodajmy upieczony czosnek i buraki oraz resztkę wywaru. Po 1-2 minutach dodajemy dużą łyżkę masła i starty parmezan. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Dodajmy też garść tymianku.
Risotto wykładamy na talerz. Na górze układamy ósemki buraków, całość posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu i świeżym tymiankiem. Opcjonalnie można polać jeszcze odrobiną oliwy z oliwek.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź