Pierożki triopitakia

Pierożki triopitakia
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ser feta kruszymy na drobne kawałki, dodajemy do niego rozkłócone jaja i kremówkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Farsz nie powinien być zbyt luźny, ani za suchy.

Gotowe ciasto tniemy na paski o szerokości ok. 6-7 cm. Jeden pasek smarujemy masłem lub oliwą, układamy na nim kolejny pasek. Na dole paska układamy porcję farszu wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie zwijamy w trójkąty tak jakbyśmy składali flagę amerykańską. Każdy z pierożków układamy na blaszce wysmarowanej oliwą lub masłem i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 15 minut aż do zezłocenia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ online

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać CANAL+ KUCHNIA i ponad 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE