Pierożki triopitakia

Pierożki triopitakia
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ser feta kruszymy na drobne kawałki, dodajemy do niego rozkłócone jaja i kremówkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Farsz nie powinien być zbyt luźny, ani za suchy.

Gotowe ciasto tniemy na paski o szerokości ok. 6-7 cm. Jeden pasek smarujemy masłem lub oliwą, układamy na nim kolejny pasek. Na dole paska układamy porcję farszu wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie zwijamy w trójkąty tak jakbyśmy składali flagę amerykańską. Każdy z pierożków układamy na blaszce wysmarowanej oliwą lub masłem i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 15 minut aż do zezłocenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA