Sałatka z grillowanych boczniaków oraz vinegretu z orzechów laskowych i pomidorów
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Dania z grilla, Dania z grzybów
Składniki:
- około 10 boczniaków
- 13 dag piersi z kurczaka zagrodowego
- świeże zioła: natka pietruszki
- tymianek
- bazylia
- kozi ser biały do pokruszenia na sałatkę 8 dag
- jedna czerwona cebula
- 4 kawałki papryki z octu
- garść zimowej zieleniny: roszponka lub jakaś sałata
- garść orzechów laskowych
- garść tylko mniejsza polskich pomidorów suszonych – własnej produkcji
- sok z jednej cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebulki szalotki
- 1 starty ząbek czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od sosu by postał parę chwil w lodówce: orzechy upraż na suchej patelni i obierz z łupiny, lekko pokrusz. Suszone pomidory posiekaj i przełóż do miski. Dodaj pokrojone szalotki, sok z cytryny, łyżeczkę miodu, ząbek czosnku, natkę pietruszki i odstaw do lodówki. Kurczaka zamarynuj w świeżych ziołach i usmaż na patelni grillowej. Podobnie zrób z grzybami. Teraz grzyby i kurczaka pokrój w paski, przełóż do miski, dodaj posiekaną w piórka cebulę, pociętą w paski paprykę oraz zieleninę. Sałatkę wyłóż na głęboki talerz, polej sosem i posyp kozim serem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W