Jajka w sosie winnym

Jajka w sosie winnym
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Doprowadzić wino z bulionem w patelni do lekkiego wrzenia. Delikatnie rozbić jajka i gotować, aż białko się zetnie, a żółtko będzie półpłynne, ok. 2 – 3 min. Wyłożyć jajka na talerz.
Usunąć resztki białka i przywrócić bulion do wrzenia. Dodać cebulę, marchew, seler, czosnek, liść laurowy i tymianek. Gotować na małym gazie do odparowania połowy płynu, ok. 20 min. W tym czasie roztopić na patelni łyżkę masła i obsmażyć pieczarki przez ok. 3 min. Wyjąć. Dodać drugą łyżkę masła i zrumienić na nim boczek. Wyłożyć skwarki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. W pozostałym tłuszczu przez ok. 10 min usmażyć cebulę, aż stanie się chrupka i złocista. Odlać nadmiar tłuszczu i włożyć z powrotem skwarki i grzyby. Kiedy sos odparuje, zagnieść mąkę z masłem. Wmieszać po kawałku do sosu, aż ten zacznie oblepiać łyżkę. Zagotować i sprawdzić smak. Delikatnie włożyć do sosu jajka w koszulkach, żeby je podgrzać. Podawać w szerokiej, płytkiej misce z przybraniem i sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA