Boeuf Stroganow z makaronowymi placuszkami z serem i papryką
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 5 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 3 cebule
- 400 g pieczarek
- 4 ogórki kiszone
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
- włoszczyzna
- majeranek świeży
- sól
- pieprz czarny
- papryka słodka i ostra
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
400 g ugotowanego makaronu spaghetti
- papryka czerwona
- natka pietruszki
- koperek
- 150 g sera dojrzewającego
- 2 jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyszczamy polędwicę z włókien.
Z włoszczyzny nastawiamy rosół, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i okrawki z czyszczenia polędwicy wołowej. Gotujemy na wolnym ogniu.
Oczyszczoną polędwicę zawijamy w pergamin, schładzamy, kroimy w cienkie plastry, a następnie w paski. Oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i odstawiamy do zamarynowania.
Cebulę kroimy w paski, smażymy na oleju do uzyskania lekko złotego koloru. Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy razem, aż pieczarki całkowicie odparują. Do smaku doprawiamy delikatnie solą. Przesmażone pieczarki i cebulę podlewamy rosołem i dusimy.
Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w plastry z długości, a następnie w paski. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy ogórki, aż delikatnie odparują. Na tej samej patelni, również na maśle przesmażamy koncentrat pomidorowy. Ogórki i koncentrat dodajemy do cebuli i pieczarek. Gęstość sosu regulujemy bulionem. Sos powinien być gęsty. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką, majerankiem, na koniec dodajemy jeszcze musztardę.
Ugotowany makaron wkładamy do miski, możemy go pokroić lub pociąć na krótsze kawałki. Paprykę obkrawamy po bokach, kroimy na cienkie paski i dodajemy do makaronu.
Jajka wybijamy do miski, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy starty ser i pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy do makaronu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni formujemy okrągłe placuszki z makaronu, smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy dodatkowo podpiec je w piekarniku, będą bardziej chrupiące.
Zamarynowaną polędwicę wołową wrzucamy na rozgrzaną patelnię małymi partiami i przesmażamy na złoty kolor, dodajemy do gotowego, gorącego sosu, mieszamy i gotowe. Mięso smażymy partiami, na chwilę przed podaniem dania. Na patelnię po ostatnim smażeniu wlewamy ok. 100 ml alkoholu, powstały smak wlewamy do naszego stroganowa.
Na placki makaronowe wykładamy stroganowa, jeszcze tylko trochę kwaśnej śmietany, gałązki świeżego majeranku i gotowe.
Z włoszczyzny nastawiamy rosół, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i okrawki z czyszczenia polędwicy wołowej. Gotujemy na wolnym ogniu.
Oczyszczoną polędwicę zawijamy w pergamin, schładzamy, kroimy w cienkie plastry, a następnie w paski. Oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i odstawiamy do zamarynowania.
Cebulę kroimy w paski, smażymy na oleju do uzyskania lekko złotego koloru. Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy razem, aż pieczarki całkowicie odparują. Do smaku doprawiamy delikatnie solą. Przesmażone pieczarki i cebulę podlewamy rosołem i dusimy.
Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w plastry z długości, a następnie w paski. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy ogórki, aż delikatnie odparują. Na tej samej patelni, również na maśle przesmażamy koncentrat pomidorowy. Ogórki i koncentrat dodajemy do cebuli i pieczarek. Gęstość sosu regulujemy bulionem. Sos powinien być gęsty. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką, majerankiem, na koniec dodajemy jeszcze musztardę.
Ugotowany makaron wkładamy do miski, możemy go pokroić lub pociąć na krótsze kawałki. Paprykę obkrawamy po bokach, kroimy na cienkie paski i dodajemy do makaronu.
Jajka wybijamy do miski, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy starty ser i pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy do makaronu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni formujemy okrągłe placuszki z makaronu, smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy dodatkowo podpiec je w piekarniku, będą bardziej chrupiące.
Zamarynowaną polędwicę wołową wrzucamy na rozgrzaną patelnię małymi partiami i przesmażamy na złoty kolor, dodajemy do gotowego, gorącego sosu, mieszamy i gotowe. Mięso smażymy partiami, na chwilę przed podaniem dania. Na patelnię po ostatnim smażeniu wlewamy ok. 100 ml alkoholu, powstały smak wlewamy do naszego stroganowa.
Na placki makaronowe wykładamy stroganowa, jeszcze tylko trochę kwaśnej śmietany, gałązki świeżego majeranku i gotowe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W