Butter chicken

Butter chicken
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka garam masali
  • ½ łyżeczki chili w płatkach
  • sól
  • 1 cebula
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 goździk
  • 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
  • ½ szklanki nerkowców
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • duża szczypta cynamonu
  • pieprz
  • klarowane masło
  • 3 obrane pomidory
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 120 ml śmietany kremówki 36%
  • świeża kolendra i ryż do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na noc. W miseczce łączymy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, jogurt i garam masalę, dodajemy dużą szczyptę soli. Kurczaka kroimy w większą kostkę, przekładamy do woreczka i zalewamy jogurtem. Wstawiamy na noc do lodówki.

Na drugi dzień rozgrzewamy czubatą łyżkę masła klarowanego, przesmażamy na nim przyprawy tj. chili, goździk, drobno pokrojoną cebulę, odsączone orzechy i kolendrę w ziarnach. Do kielicha blendera wkładamy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, imbir, dodajemy pastę curry, cynamon, sól, pieprz i podprażone przyprawy i miksujemy na gładki sos. Kurczaka podsmażamy ok. 3-4 minut na rozgrzanym maśle, zalewamy sosem, dodajemy śmietanę i podgrzewamy ok. 5 minut. Doprawiamy w razie potrzeby i serwujemy z ryżem i świeżą kolendrą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA