Krem z prażonego pasternaku z grzankami

Krem z pasternaku
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 g obranego pasternaku
  • 5 łyżek masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • około 100-150 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 ml napoju owsianego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
Grzanki:
  • 2-4 kromki wiejskiego chleba
  • 1 dojrzała gruszka
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • miód

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pasternak pokroić na małe kawałki.

W garnku na zupę rozpuścić masło. Dodać pokrojony pasternak i prażyć na wolnym ogniu około 10 minut ciągle mieszając, aż pasternak zrobi się słodki. W trakcie doprawić solą i pieprzem.

Pasternak podlać i winem i poczekać, aż odparuje. Dodać wywar, kaszę i napój owsiany.  Gotować, aż pasternak będą miękki. Zmiksować przy pomocy blendera lub robota kuchennego na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Skropić kromki chleba oliwą z oliwek, pokroić gruszkę na osiem części i ułożyć na pieczywie, na gruszkę pokruszyć ser i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 ºC na 10 minut. Po wyjęciu z pieca polać miodem.

Wskazówka: zamiast pasternaku można użyć selera, korzenia pietruszki lub topinamburu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA