Krewetki smażone z wasabi i z winem

Krewetki smażone z wasabi i z winem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 24 krewetki w rozmiarze 16/20
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżeczka świeżego wasabi (można kupić mrożone)
  • 1 chili nieostre, np. pepperoni
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 łyżka zimnego masła do zemulgowania sosu
  • 4 bataty
  • oliwa
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (z funkcją termoobiegu).

Bataty umyj i pokrój wzdłuż na połowę, ułóż jeden obok drugiego na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko nawilżonym oliwą. Połówki batatów również posmaruj  oliwą i oprósz solą.

Krewetki obierz ze skorupy i oczyść z jelita. Skorupki zachowaj. Opłucz obrane krewetki pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Krewetki do smażenia muszą być suche, żeby nie pryskały, i osolone, żeby zachowały chrupkość.

Drobno posiekaj szalotkę, chili pokrój w plasterki, odłam odrobinę wasabi i rozgnieć nożem.

Masło pokrój w kostkę i włóż do lodówki. Wino też musi być z lodówki, bo będziesz nim deglasować patelnię.

Na rozgrzaną patelnię wlej łyżeczkę oliwy i rozprowadź ruchem kolistym. Jak zacznie prawie dymić, dodaj krewetki. Smaż 70% z jednej strony i 20% z drugiej. Odłóż usmażone na talerz. Smaż kolejne jeśli potrzeba. Jeśli nie to dodaj odrobinę oliwy, wrzuć posiekaną szalotkę, smaż chwilę, dodaj wasabi i chili. Smaż jeszcze chwilę. Następnie dolej pół szklanki zimnego białego wina i redukuj.

Dodaj zimne masło i emulguj sos, ciągle mieszając. Teraz dorzuć  krewetki i chwilę podgrzej je w sosie.  Podawaj w upieczonych, wydrążonych połówkach batatów.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA