Krewetki w winnym sosie bez wina
Oceń przepis:
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 500 g szarych surowych szarych krewetek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia cebula najlepiej szalotka
- 2 spore ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 200 g makaronu najlepiej barwionego sepią
- 3 łyżki octu winnego z białego wina
- 5 łyżek soku z białych winogron
- pieprz
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krewetki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Na dużej patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i oliwę. Wrzucamy posiekaną drobniutko szalotkę. Podsmażamy chwilę.
Dodajemy krewetki, dusimy przez dwie minuty, aż staną się różowe. Wrzucamy posiekany czosnek. Dodajemy ocet i sok z winogron. Dusimy jeszcze chwilkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z makaronem al dente.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W