Krewetki w winnym sosie bez wina

Krewetki w winnym sosie bez wina
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 g szarych surowych szarych krewetek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula najlepiej szalotka
  • 2 spore ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 200 g makaronu najlepiej barwionego sepią
  • 3 łyżki octu winnego z białego wina
  • 5 łyżek soku z białych winogron
  • pieprz
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Krewetki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Na dużej patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i oliwę. Wrzucamy posiekaną drobniutko szalotkę. Podsmażamy chwilę.

Dodajemy krewetki, dusimy przez dwie minuty, aż staną się różowe. Wrzucamy posiekany czosnek. Dodajemy ocet i sok z winogron. Dusimy jeszcze chwilkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z makaronem al dente.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA