Zupa orzechowa z karmelizowanymi jabłkami

Zupa orzechowa
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 l mleka
  • 2 żółtka
  • 2 jabłka Ligol
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki cukru brązowego drobnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Orzechy należy zmielić, a następnie wymieszać je w misce z 1 łyżką cukru brązowego. Do rondelka wlać mleko, zagotować je i następnie wsypać orzechy. Do żółtek dodać 3 łyżki mleka, aby żółtka nie ścięły się w zupie i następnie zaciągnąć tym mieszaninę. Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w ósemki. Na patelni rozpuścić masło z resztą cukru, dodać jabłka i smażyć ok. 3 minut, aby zachowały swoją jędrność. Następnie należy do jabłek dodać ocet winny i chwilkę podsmażyć, aż owoce wchłoną ocet. Zupę wlać do miski i dodać karmelizowane jabłka. Jabłka można zastąpić prażonymi orzechami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA