Różowe naleśniki ze słodką ricottą
   
                                    
                    
                Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
 - 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 10)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Naleśniki
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia międzynarodowa
 
Składniki:
- Ciasto:
 - 200 g startych na drobnej tarce buraków (ok. 1 szklanki)
 - 2 jaja
 - 1 szklanka mleka
 - 1 łyżka masła
 - 1 szklanka mąki
 - szczypta soli
 - ok. ½ szklanki wody gazowanej
 - masło klarowane do smażenia
 
Farsz:
- 250 g sera ricotta
 - 2-3 łyżki syropu klonowego
 - 2-3 łyżki podprażonych płatków migdałowych
 - duża szczypta cynamonu
 - ew. 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Buraczki przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 10 minut. Nie powinny się za mocno gotować, bo stracą kolor. Do gorących buraczków dodajemy masło i odstawiamy, żeby całość przestygła, a masło się rozpuściło. Doprawiamy solą, dodajemy jaja i za pomocą blendera miksujemy całość. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy, żeby nie było grudek. Można to oczywiście również zrobić za pomocą miksera. Odstawiamy ciasto tradycyjnie na 15-20 minut. Dopiero jak ciasto odpocznie, możemy stopniowo dodawać wodę gazowaną, regulując w ten sposób gęstość ciasta.
Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni cieniutko posmarowanej masłem. Ricottę rozcieramy z częścią syropu (resztę zostawiamy do dekoracji) i cynamonem, jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy jogurt naturalny. Na każdy naleśnik nakładamy słodki serek, zwijamy, polewamy syropem i obsypujemy migdałami.
- Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź