Różowe naleśniki ze słodką ricottą

Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Naleśniki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g startych na drobnej tarce buraków (ok. 1 szklanki)
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- ok. ½ szklanki wody gazowanej
- masło klarowane do smażenia
Farsz:
- 250 g sera ricotta
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- 2-3 łyżki podprażonych płatków migdałowych
- duża szczypta cynamonu
- ew. 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Buraczki przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 10 minut. Nie powinny się za mocno gotować, bo stracą kolor. Do gorących buraczków dodajemy masło i odstawiamy, żeby całość przestygła, a masło się rozpuściło. Doprawiamy solą, dodajemy jaja i za pomocą blendera miksujemy całość. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy, żeby nie było grudek. Można to oczywiście również zrobić za pomocą miksera. Odstawiamy ciasto tradycyjnie na 15-20 minut. Dopiero jak ciasto odpocznie, możemy stopniowo dodawać wodę gazowaną, regulując w ten sposób gęstość ciasta.
Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni cieniutko posmarowanej masłem. Ricottę rozcieramy z częścią syropu (resztę zostawiamy do dekoracji) i cynamonem, jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy jogurt naturalny. Na każdy naleśnik nakładamy słodki serek, zwijamy, polewamy syropem i obsypujemy migdałami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź