Crepes Suzette - płonące naleśniki z syropem pomarańczowym

Crepes Suzette - płonące naleśniki z syropem pomarańczowym
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 8)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Desery, Naleśniki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość porcji:
4

Składniki:

  • Ciasto:
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 30 g cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 60 ml wody gazowanej
  • 30 ml likieru pomarańczowego
  • 30 g roztopionego masła
Sos:
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 pomarańcze
  • 60 ml likieru pomarańczowego
  • 2-3 łyżki brandy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto, poza wodą gazowaną i masłem, umieszczamy w misce miksera. Ucieramy ciasto dolewając powoli wodę i jedną łyżkę rozpuszczonego masła. Zmiksowane, gładkie ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.

Następnie na rozgrzanej i posmarowanej cienką warstwą rozpuszczonego masła smażymy cieniutkie naleśniki.

Z jednej, wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, drugą filetujemy. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy naleśniki, przygotowujemy karmel. Wsypujemy cukier i powoli go rozpuszczamy uważając na to, by go nie spalić i pamiętając o tym, że karmelu nie mieszamy.

Jak tylko karmel się rozpuści, ściągamy patelnię z ognia, wlewamy do niej sok z pomarańczy, likier, dodajemy masło. Ponownie wstawiamy na gaz i podgrzewamy, delikatnie mieszając. Gdy masło się rozpuści i całość ładnie połączy, wkładamy fileciki z pomarańczy.

Naleśniki składamy na ćwiartki, wkładamy pojedynczo na patelnię z sosem, dokładnie pokrywając naleśnik z każdej strony sosem, przesuwamy go i wkładamy następny itd. Gaz pod patelnią nie powinien być zbyt duży w momencie, gdy układamy na niej naleśniki. Następnie podkręcamy płomień na maksa, wlewamy brandy i po chwili podpalamy całość. Uwaga na włosy, brwi i rzęsy, płomień może mocno wybuchnąć! Podajemy od razu, dekorując filecikami z pomarańczy.

 

Tipy

  • Te naleśniki są tak pyszne, że chyba w życiu nie jadłam lepszych. Samo ciasto jest niezwykle delikatne, o ile usmażycie naprawdę cieniuteńkie jak chusteczka naleśniki. Możecie zwiększyć ilość składników na sos, bo naleśniki mocno go wchłaniają, ale jest tak cudowny, że chciałoby się jeszcze mocniej zatopić każdego naleśnika w tej aromatycznej, słodkiej, maślanej esencji.
  • Sos przygotowujemy tuż przed podaniem, same naleśniki możecie usmażyć wcześniej. Prawdą jest, że gorące, prosto z patelni naleśniki osiągają wyżyny doskonałości, ale jeśli jednak jakimś cudem Wam choć jeden zostanie to na zimno, też da się zjeść.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA