Wietnamskie naleśniki z wieprzowiną

Wietnamskie naleśniki z wieprzowiną
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Wietnam (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Naleśniki
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • ½ szklanki wody kokosowej
  • mąka ryżowa
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • opcjonalnie 4 łyżki mleka skondensowanego
Farsz mięsny:
  • 100 g mielonego mięsa wieprzowego
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • sól
  • łyżeczka płatków chili
Dodatki:
  • kilka łyżek o gotowanych krewetek koktajlowych
  • starte twarde mango
  • olej do smażenia
  • liście musztardowca
  • liście kolendry
  • pachnotka lub inne wietnamskie zioła
Sos do maczania:
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • ½ szklanki wody kokosowej
  • 2 łyżki rzepy startej na drobnych oczkach
  • 2 łyżki startej marchewki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie, aż będzie jednolite. Mąki daj tyle, by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego.

Wszystkie składniki mięsnego farszu wymieszaj. Rozgrzej wok i przesmaż je, aż wytopi się tłuszcz. Przerzuć do miseczki.

W woku lub na patelni rozgrzej ok. 3-4 łyżki oleju. Ciasto wylej na ścianki woka i do środka, gdy olej będzie już gorący. Zmniejsz ogień i na rozrzuć na naleśnik mielone mięso, krewetki i starte mango.
Złóż naleśnik na pół. Smaż jeszcze, aż będzie chrupiący.

Porwij naleśnik na kawałki i zawijaj w różne zioła i liście sałaty. Maczaj w sosie. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA