Roladki z wermiszelem i krewetkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 12 średniej wielkości krewetek
- w pancerzykach
- 12 bambusowych patyczków
- namoczonych w wodzie na 20 minut
- 12 pasm cienkiego makaronu ryżowego (przygotowanego według przepisu na opakowaniu)
- 6 gałązek szczypiorku czosnkowego
- posiekanego drobno
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 12 arkuszy papieru ryżowego
- 1 zielone (niedojrzałe) mango
- pokrojone w wiórki
- 1 zielony banan
- cienko pokrojony wzdłuż
- 1 ogórek - wąż
- przekrojony wzdłuż na pół i pokrojony w cienkie półplasterki
- 6 listków sałaty
- porwanych na pół
- 2 łyżki prażonych
- pokruszonych fistaszków
- sos do maczania nuoc mam cham (patrz: osobny przepis)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do małego rondelka wlać olej, wsypać posiekany szczypiorek, podgrzać. Wymieszać, zdjąć z ognia, zlać olej szczypiorkowy do miseczki. Ponadziewać krewetki na patyczki, piec na średnio rozgrzanym grillu 2 minuty z każdej strony. W czasie, kiedy krewetki się pieką, rozłożyć pasma makaronu na talerzu i wstawić do kuchenki mikrofalowej na minutę. Wyjąć, posmarować olejem szczypiorkowym, posypać fistaszkami. Arkusze papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie, aż zmiękną.
Na każdy arkusz nakładać listki sałaty, makaron, upieczone krewetki (w pancerzykach), wiórki mango, kawałki banana i plasterki ogórka. Zwinąć ciasno, podwijając brzegi. Podawać z sosem do maczania.
Na każdy arkusz nakładać listki sałaty, makaron, upieczone krewetki (w pancerzykach), wiórki mango, kawałki banana i plasterki ogórka. Zwinąć ciasno, podwijając brzegi. Podawać z sosem do maczania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W