Paella po polsku

Paella po polsku
Oceń przepis:
49 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 1,5 szklanki kaszy pęczak
  • 3 szklanki bulionu z poprzedniego przepisu, lub warzywnego
  • 2 szczypty szafranu
  • Sól
  • pieprz
  • pierś z kurczaka
  • 8 krewetek
  • cytryna do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w paski paprykę i podsmażyć. Dodać kaszę i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zjaśnieje. Szafran rozpuścić w bulionie i dodać do kaszy, przyprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Gotować około 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Na połowę kaszy ułożyć kurczaka pokrojonego w paski. Gotować kolejne 10 minut pod sam koniec na drugą połowę dodać krewetki. Gotować jeszcze  3-4 minuty. Cytrynę pokroić na osiem części i ułożyć na patelni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA