Wege flaczki z boczniaków

Wege flaczki z boczniaków
Oceń przepis:
253 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • 600 g boczniaków
  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 2 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 2 łyżki suszonego lub świeżego lubczyku
  • 6 łyżek suszonego majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • olej rzepakowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie zapałki.

Seler naciowy, imbir i czosnek drobno posiekaj, a seler korzeniowy pokrój w kostkę.

Pora pokrój w talarki, a boczniaki w paski.

W garnku rozgrzej olej, najpierw podsmaż marchewkę, pietruszkę, selery, pora, imbir oraz czosnek.

Po chwili dodaj boczniaki i smaż przez kilka minut, aż wszystko delikatnie zmięknie. Całość zalej bulionem, dodaj lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sos sojowy, biały pieprz oraz słodką paprykę. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Na sam koniec dodaj majeranek.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA