Placki gryczane z warzywnym gulaszem

Placki gryczane z warzywnym gulaszem
Oceń przepis:
52 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Placki:
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki zakwasu
  • 150 g twarogu
  • ½ szklanki maślanki
  • cebula
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Gulasz warzywny:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania placków. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na maśle.
W misce połącz wszystkie pozostałe składniki. Dodaj cebulę.
Dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli ciasto na placki jest za gęste, dodaj jeszcze maślanki. Placki smaż na oleju.
Przygotuj gulasz. Cukier wsyp na patelnie i zamień w karmel. Dodaj kawałki cebulki i posiekany czosnek. Duś około 5 minut.
W mikserze zmiksuj na przecier 3 pomidory z bazylią i oliwą. Przecier dodaj do cebulek. Na koniec dorzuć posiekane suszone śliwki.
Gdy sos zgęstnieje, dorzuć pokrojonego w kostkę kabaczka i cukinię. Dopraw wszystko solą, pieprzem i oregano.
Placki podawaj z warzywnym gulaszem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA