Pasta fresca z domowym pesto
Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
Pesto:
- 3 ząbki czosnku
- pół garści pieczonych orzechów laskowych lub innych
- ½ pęczka natki pietruszki
- kilka liści bazylii
- ½ pęczka szczypiorku
- 150 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki sera długo dojrzewającego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na blat lub do miski. Robimy w niej dołek i wbijamy tam jaja. Wyrabiamy ciasto tak by miało jędrną i sprężystą konsystencję. Powinno być gładkie i nie przylegać do rąk. Wałkujemy je na cieniutkie placki. Następnie placek rolujemy jak roladę i tniemy. Wstążki makaronu gotujemy w wodzie z solą ok. 3 minut. Zioła drobno posiekać, wrzucić do moździerza razem z uprażonymi orzechami i serem. Ucierać dodając stopniowo oliwę aż powstanie pasta. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cytrynowego soku. Do ugotowanego makaronu dodać odrobinę oliwy, masła, przesiekany szczypior i nasze domowe pesto.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W