Burak po burgundzku

Burak po burgundzku
Oceń przepis:
104 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Szalotki obrać, ale nie kroić. Po kolei nadziewać każdą z nich na widelec i opalać nad palnikiem gazowym lub opalarką przez kilka minut, dopóki nie będzie mocno przypalona. Opalone szalotki odłożyć na bok, następnie pokroić w grube plastry. Pieczarki pokroić na ćwiartki, te najmniejsze wystarczy przekroić na pół. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać pokrojone pieczarki, poddusić przez chwilę i dodać pokrojone szalotki oraz zioła. Marchew i pietruszkę obrać, a następnie pokroić w drobną, równą kostkę. Buraczki obrać i pokroić w większą kostkę. Orzechy laskowe pokroić na połówki, czosnek posiekać. Tak przygotowane warzywa wraz z soczewicą dodać do garnka, dokładnie zamieszać i smażyć przez 3 - 5 minut. Następnie wlać wino, gotować 10 minut bez pokrywki, żeby odparować alkohol. Po tym czasie dodać bulion i przecier pomidorowy, wsypać sporą szczyptę soli i gotować na średnim ogniu przez kolejne 30 - 45 minut. Po upływie czasu spróbować i dodać sól oraz pieprz do smaku. W razie potrzeby dodać jeszcze pół szklanki bulionu i gotować kolejny kwadrans. Gotowy gulasz jeść z bagietką lub chlebem, koniecznie wycierając spód talerza kawałkiem pieczywa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA