Gotowany ryż jaśminowy

Gotowany ryż jaśminowy
Oceń przepis:
288 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 2 szklanki wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ryż wsypać do garnka, wlać wodę i dokładnie opłukać. Wodę odlać na sitku i czynność powtórzyć dwa razy.
Następnie do opłukanego ryżu wlać wodę i postawić garnek na ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu przez 6 - 7 minut, następnie wyłączyć ogień. Zostawić garnek pod przykryciem na 15 minut, w tym czasie ryż wypije wodę i będzie gotowy.

Porady:
W trakcie gotowania ryżu nie wolno mieszać – wtedy zaczyna się sklejać i przywierać do dna.
W trakcie gotowania nie wolno podnosić pokrywki – wtedy woda odparowuje i ryż się przypala.
W kuchni tajskiej ryżu się nie soli, ale oczywiście można do niego dodać sól albo ulubione dodatki – na przykład kilka liści limonki, cynamon albo kardamon.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA