Pudding chlebowy z mazowiecką nutą

Pudding chlebowy
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 4-5 kromek pieczywa razowego
  • 3 jajka
  • szczypta cynamonu
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 100 ml kwasu chlebowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • masło do wysmarowania foremek
Sos:
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • ½ szklanki kwasu chlebowego
  • 50 ml słodkiej śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kromki chleba pokrój w średnią kostkę.
W misce dokładnie połącz jajka, cynamon, śmietanę, kwas chlebowy i brązowy cukier.
Wysmaruj niewielkie, okrągłe foremki masłem i ułóż w nich kostki chleba. Chleb zalej masą jajeczną. Piecz 180-200 stopniach przez 30-40 minut.
Przygotuj sos. W rondlu skarmelizuj cukier. Dolej kwas chlebowy i słodką śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sos gotuj do momentu, aż się zredukuje i zgęstnieje. Podawaj pudding z sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA