Pudding chlebowy z mazowiecką nutą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 4-5 kromek pieczywa razowego
- 3 jajka
- szczypta cynamonu
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 100 ml kwasu chlebowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- masło do wysmarowania foremek
Sos:
- 4 łyżki brązowego cukru
- ½ szklanki kwasu chlebowego
- 50 ml słodkiej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kromki chleba pokrój w średnią kostkę.
W misce dokładnie połącz jajka, cynamon, śmietanę, kwas chlebowy i brązowy cukier.
Wysmaruj niewielkie, okrągłe foremki masłem i ułóż w nich kostki chleba. Chleb zalej masą jajeczną. Piecz 180-200 stopniach przez 30-40 minut.
Przygotuj sos. W rondlu skarmelizuj cukier. Dolej kwas chlebowy i słodką śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sos gotuj do momentu, aż się zredukuje i zgęstnieje. Podawaj pudding z sosem. Smacznego!
W misce dokładnie połącz jajka, cynamon, śmietanę, kwas chlebowy i brązowy cukier.
Wysmaruj niewielkie, okrągłe foremki masłem i ułóż w nich kostki chleba. Chleb zalej masą jajeczną. Piecz 180-200 stopniach przez 30-40 minut.
Przygotuj sos. W rondlu skarmelizuj cukier. Dolej kwas chlebowy i słodką śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sos gotuj do momentu, aż się zredukuje i zgęstnieje. Podawaj pudding z sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W