Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi

Zupa z prażonej mąki
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

zupa:

  • 100 g mąki
  • 1,5 l rosołu
  • główka młodego czosnku
  • por
  • sól
  • pieprz

ptysie:

  • 3 łyżki pokrojonego na kawałki masła
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • szklanka pełnoziarnistej mąki
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki grubo tartego żółtego sera np. Gruyère

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ząbki czosnku przypal w garnku i odstaw do wystygnięcia. Do rozgrzanego garnka z grubym dnem wsyp mąkę i mieszaj. Gdy mąką się zrumieni, dolej bulion. Cały czas energicznie mieszaj. Dodaj posiekany czosnek i pora. Dopraw solą, pieprzem. Zupę zagotuj.
Masło rozpuść w gotującej się wodzie. Wyłącz gaz, wsyp przesianą pełnoziarnistą mąkę. Cały czas energicznie mieszaj. Gdy składniki się połączą ponownie wstaw je na gaz. Mieszaj do momentu aż mąką zacznie swobodnie odchodzić od ścian garnka.
Wyłącz gaz, dodaj jajka i dokładnie mieszkaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego majonezu. Na koniec dodaj startego dojrzewającego sera. Z ciasta uformuj małe kuleczki i piecz je przez 15 minut w 200 stopniach. Zupę serwuj z serowymi ptysiami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA