Sałatka ze szpinaku, indyka i karmelizowanych orzechów z oliwą z pestek dyni

Sałatka ze szpinaku, indyka i orzeszków
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Spalony? (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia dietetyczna
Ilość osób:
2

Składniki:

Składniki do przygotowania indyka:
Składniki karmelizowanych orzechów:
  • 30 g orzechów laskowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • 10 g orzeszków piniowych
  • 20 ml masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • świeży rozmaryn

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Imbir obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i drobno pokroić, a z cytryny wycisnąć sok.
Pierś z indyka oczyścić i pokroić w wąskie paski, a następnie przełożyć do miski, dodać oliwy z oliwek, sos sojowy, sos ostrygowy, pokrojony imbir, czosnek oraz sok z cytryny. Całość wymieszać i włożyć do lodówki. Podczas marynowania mięsa mamy czas na przygotowanie pozostałych składników do sałatki. Orzechy włoskie i laskowe rozdrobnić na małe kawałki. Na patelnię dodać klarowane masło, miód, cukier trzcinowy i delikatnie podgrzewać do momentu otrzymania ciemniejszego koloru. Do delikatnego karmelu dodać rozmaryn, rozdrobnione orzechy i orzeszki piniowe, a następnie karmelizować je do momentu całkowitego obtoczenia w karmelu orzechów. Gotowe orzechy odstawić do wystygnięcia. Szpinak oraz wszystkie rodzaje sałat opłukać pod zimną wodą, a następnie większe liście porwać. Pomidorki koktajlowe opłukać i pokroić na ćwiartki. Ogórka obrać, oczyścić z nasion i pokroić. Papryki opłukać, oczyścić i pokroić. Oliwki pokroić na pół, a kiełki słonecznika oczyścić. Marchewkę opłukać, obrać i pokroić w cienkie, długie paseczki, a następnie przełożyć do miski z zimną wodą, by nabrały chrupkości. Liście sałat wraz ze szpinakiem połączyć i wymieszać, a następnie dodać do nich pokrojone pomidorki, ogórka, kukurydzę, paprykę oraz oliwki. Tak przygotowane warzywa ułożyć na talerzu. Na wierzchu położyć kiełki oraz chrupiącą marchew, a następnie całość skropić olejem z pestek dyni i posypać karmelizowanymi orzechami. Indyka usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i podawać ciepłego z przygotowaną sałatką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA