Zupa waniliowo-kardamonowa z pływającymi wyspami

Zupa waniliowo-kardamonowa z pływającymi wyspami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

Pianki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodajemy cukier puder ciągle miksując, na koniec dolewamy sok z cytryny i krótko miksujemy.
W rondelku zagotowujemy mleko z kardamonem, laską wanilii (wcześniej przecinamy ją na pół, wyciągamy ziarenka i razem ze skórką dodajemy je do mleka.
Na gorące mleko kładziemy partiami uformowane łyżką chmurki z białek. Gotujemy je pod przykryciem ok. 2 minut z każdej strony. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę, najlepiej w drugim rondlu.
Jak już nabiorą puszystości i pojaśnieją, wstawiamy garnek na mały gaz i ciągle mieszając dolewamy gorące mleko. Gotujemy ok. 5-7 minut, aż masa zacznie gęstnieć. W razie potrzeby możemy zupę dosłodzić lub lekko zakwasić sokiem z cytryny. Nalewamy ją na głęboki talerz i dekorujemy piankami, całość obsypujemy startą czekoladą i cynamonem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA