Szczupak po warmińsku ze smażonymi grzybami
 
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 80 g fileta ze szczupaka
- 6 dag tłuszczu
- 150 g ziemniaków
- 25 dag śmietany
- 10 g owczego sera
- sól
- pieprz
Smażone grzyby z ziołami i cytryną:
- 5 szt. pokrojonych w paski boczniaków
- 6 szt. pieczarek brązowych pokrojonych na 4 części każda
- kilka listków mięty
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- łodyga selera naciowego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 kieliszki koniaku
- 4 łyżki soku z cytryny
- masło do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Rybę pokrój na małe kawałki i posól. Obrane ziemniaki pokrój w plastry, gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut, odcedź. 
Rondel wysmaruj tłuszczem. Ułóż warstwami ziemniaki i rybę. Dopraw solą i pieprzem. Całość zalej śmietaną i posyp pokruszonym owczym serem.
Zapiekankę piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Przygotuj grzyby. Na suchej patelni przesmaż grzyby, aż się przyrumienią.
Wyjmij boczniaki i dorzuć masło, czosnek oraz selera naciowego i smaż około 2 minut. Dodaj koniak i podpal. Gdy zgaśnie, dodaj sosu sojowego. Przed samym podaniem dorzuć boczniaki, zioła i sok z cytryny oraz dopraw solą.
					Rondel wysmaruj tłuszczem. Ułóż warstwami ziemniaki i rybę. Dopraw solą i pieprzem. Całość zalej śmietaną i posyp pokruszonym owczym serem.
Zapiekankę piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Przygotuj grzyby. Na suchej patelni przesmaż grzyby, aż się przyrumienią.
Wyjmij boczniaki i dorzuć masło, czosnek oraz selera naciowego i smaż około 2 minut. Dodaj koniak i podpal. Gdy zgaśnie, dodaj sosu sojowego. Przed samym podaniem dorzuć boczniaki, zioła i sok z cytryny oraz dopraw solą.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
  
                     
                         
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         
                         
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott