Smażone buraki z knedlem rybnym i pieczonym żółtkiem

Smażone buraki z knedlem rybnym i pieczonym żółtkiem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 małe buraki
  • szklanka wody
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • olej rzepakowy
200 g różnych ryb, filetów, brzuszków, pokrojonych w kostkę
  • cebula, obrana i drobno posiekana
  • ząbek czosnku, starty na małym oczku
  • 2 łyżki bułki tartej z chałki
  • 300 g ziemniaków po obiedzie
  • 2 łyżki masła
  • 80 g mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cm startego imbiru
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżki kopru suszonego, rozdrobniony w młynku do kawy
  • sól himalajska
  • 4 jajka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żółtka wrzuć do kokilek tak, żeby się nie rozpłynęły, następnie zalej je olejem rzepakowym tak, żeby były całkowicie przykryte.

Żółtka piecz w piekarniku nagrzanym do 55 stopni, przez 60 min.

Buraki zalej wodą, dodaj cukier, ocet jabłkowy oraz szczyptę soli, gotuj buraki, aż staną się miękkie, koniecznie pod przykryciem.

Wodę z buraków podgrzewaj z sokiem z cytryny i imbirem w rondelku, aż będzie miał konsystencję syropu (gdy ostygnie będzie bardziej gęsty).

Ostudzone buraki pokrój w łódeczki.

Cebulę i czosnek podsmaż na oleju, dodaj rybę i smaż ok. 2 min.

Ostudzoną rybę wymieszaj z bułką tartą. Z masy ulep 8 kulek.

Ziemniaki połącz z białkami jaj, masłem, mąką pszenną i ziemniaczaną, solą, mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto, odstaw na 20 min.

Z ciasta zrób 8 kulek, spłaszcz, a do środka daj rybny farsz, zawiń i gotuj w gotującej się wodzie przez ok. 12 min.

Buraki przed podaniem podsmaż na patelni z odrobiną oleju rzepakowego, który został po pieczonych żółtkach. Podsmaż tak, żeby skórka była porządnie zarumieniona.

Buraki podawaj z buriyaki, knedelkiem, żółtkiem i pyłkiem z kopru

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA