Pieczone jabłka

Pieczone jabłka
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 3 twarde jabłka
  • 1/4 szklanki białego winna pół słodkiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki śmietany 36%
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g niebieskiego sera
  • pół szklanki śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wodę z cukrem gotuj, aż utworzy się gęsty syrop. Wino odparuj tak, by pozostała z niego połowa. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Piecz je na papierze lub foremce teflonowej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, wewnętrzną stroną do dołu, aż będą całkowicie upieczone. Smaruj je obficie, co 10 minut, syropem wymieszanym z wygotowanym winem. Pozwól im dobrze ostygnąć.

Śmietanę podgrzej w rondelku. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę czekoladę oraz pokruszony niebieski ser. Mieszaj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Przygotuj bitą śmietanę i nałóż ją na upieczone jabłka. Śmietanę udekoruj przygotowanym sosem z czekolady i niebieskiego sera pleśniowego. Całość posyp odrobiną grubo zmielonego kolorowego pieprzu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA