Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem

Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Plastry boczku pokroić w kwadraciki, wysmażyć na chrupko, odlewając nadmiar tłuszczu. Ziemniaki pokroić w kostkę, cykorię w szerokie paski. Na rozgrzanej w garnku oliwie lekko przesmażyć ziemniaki i cykorię. Zalać wywarem, dodać kilka listków laurowych, pieprz i gałkę muszkatołową. Gdy ziemniaki są miękkie, zupa jest gotowa. Uzupełnić przyprawy, podawać z kwaśną śmietaną. Boczek można wrzucić do środka i dodatkowo użyć do dekoracji.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA