Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa

Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Oceń przepis:
472 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Por kroimy w ukośne plastry, ziemniaki w małą kostkę.
Rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim krótko por, dodajemy ziemniaki i zalewamy ciepłym bulionem.
Gotujemy całość ok. 15 minut, następnie dodajemy skórkę startą z cytryny, brokuł i kalafior podzielony na różyczki dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wyłączamy gaz, dolewamy śmietankę (można ją wcześniej zahartować). Zupę podajemy obsypaną posiekaną miętą z koperkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA