Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym
 
   
                                    
                    
                Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała cebula
- oliwa
- 2 puszki pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 pęczek bazylii
- ½ pęczka naci pietruszki
- mąka
- ½ szklanki startego parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, lekko obsypujemy solą i odstawiamy. Marchew, seler i cebulę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na 2-3 łyżkach oliwy. Jak warzywa zmiękną, dodajemy pokrojony drobno ząbek czosnku i wlewamy pomidory z puszki. Na niezbyt dużym gazie podsmażamy całość, aż sos zgęstnieje i pomidory się rozpadną, na koniec dodajemy do sosu przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku.
Plastry bakłażana osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanej oliwie na lekko rumiano. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część sosu pomidorowego, układamy na nim na zakładkę plastry bakłażana, polewamy pozostałym sosem, obsypujemy parmezanem i wstawiamy do pieca na ok. 30 minut. Podajemy obficie obsypane drobno poszatkowaną pietruszką z bazylią.
- Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
  
                     
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Katarzyna Bosacka
 Katarzyna Bosacka 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Antonio  Carluccio
 Antonio  Carluccio 
                         
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski